Slider

Vauvan ensimmäisinä kuukausina - 5 vinkkiä

2018-03-22

vauva, vauvavuosi, koti, vinkit,

Kuva: Erika Huhta @epssu | Editointi: Minä

Vastasyntynyt- ja pikkuvauva-aika on varmasti perheen ihaninta, sekä ainutlaatuisinta aikaa ja samaan aikaan todella intensiivistä. Tämä intensiivisyys saattaa olla tottumattomalle, jopa rankkaa. Varsinkin esikoisensa saaneille, joille kaikki on uutta. Itse muistan olleeni aivan pihalla ensimmäiset kuukaudet esikoisen kanssa. Kuopuksen kanssa tiesin jo, mitä oli tulossa, mutta tällä kertaa hommaan toi oman tvistinsä huomiota kaipaava taapero.

On kuitenkin muutamia juttuja, jotka auttavat jaksamaan ensimmäisten kuukausien tiimellyksessä. Nämä viisi kohtaa tekivät meidän vauva-arjestamme entistä miellyttävämpää. Ei uuden perheenjäsenen vuoksi tarvitse kulkea piimältä haisevassa teepaidassa, likapyykin ja tiskivuoren keskellä.

vauva, vauvavuosi, koti, vinkit,

Tuttipullo saatu.


Priorisoi uni.

Unen tärkeyttä ei voi missään vaiheessa korostaa riittävästi. Väsymyksen kanssa selviää, mutta se voi oikeasti mennä todella pahaksi. Väsymys aiheuttaa niin fyysisiä, kuin psyykkisiäkin oireita, jos se pääsee riittävän pahaksi. Minun ohjeeni siis on, että nukkukaa hyvät ihmiset. Ja tarjotkaa sille vauvan toisellekin vanhemmalle tilaisuus nukkua.

vauva, vauvavuosi, koti, vinkit,

Aina ei tarvitse olla gurmeeta.

Niin ensimmäisen, kuin toisenkin vauvan kanssa, me helpotimme arkea nimenomaan kokkauspuolella. Huolehdittiin siitä, että taapero saa syödäkseen riittävän monipuolisesti, missä päivähoito myös auttoi. Mutta aika usein me aikuiset söimme noutoruokaa. Minä elin ensimmäiset kuukaudet paikallisen pitserian kanasalaateilla, jotka ovat ihan äärettömän hyviä. Nyt kun arki on lähtenyt rullaamaan vakaasti, kokkaaminenkin onnistuu vanhalla tahdilla. Ensimmäisinä kuukausina voi kuitenkin hyvin höllätä.

vauva, vauvavuosi, koti, vinkit,

Nopeaa, ravitsevaa välipalaa.

Muistan jo esikoisen ajalta sen, kuinka helposti sitä unohti itse syödä. Kuopuksen kanssa unohtaminen oli vielä helpompaa. Opettelin nopeasti pitämään kotona käden ulottuvilla helppoa ja nopeaa syötävää. Smoothiet ja pikapuurot ovat loistavia esimerkkejä. Sen lisäksi kaapeissa kannattaa pitää jemmassa esimerkiksi pähkinöitä ja suklaata. Varsinkin imettäessä, sokerinhimo on ihan järjetön, mutta niin on se energian tarvekin.

vauva, vauvavuosi, koti, vinkit,

Kodin siisti yleisilme.

Siisti koti on yllättävä voimavara vauva-arjessa. Minä uskon ylläpitävän siivoamisen voimaan. En ole mikään himosiivoaja ja suursiivouksia vältän viimeiseen asti, mutta kun ympäristöstään pitää huolta, isompaa siivoamista on helppo välttää. Vastasyntyneen kanssa kannattaa tsempata edes se viisitoista minuuttia päivässä, laittaa tiskit koneeseen, pyykit koriin, pedata sänky, pyyhkäistä pöytä. Pieniltä villakoirilta on näin paljon helpompaa sulkea silmänsä.

vauva, vauvavuosi, koti, vinkit,

By Pinjan imetyskorut saatu.

Kivat, mukavat kotivaatteet.

Mukavat kotivaatteet ovat itsestäänselvyys, mutta kannattaa panostaa hieman myös ulkonäköön. Siistit, skarpit vaatteet piristävät omaa olemusta ja on sitä mukavampaa katsella peiliin, kun sieltä ei vilkuta takaisin metsänpeikko. Ja siisteissä kotivaatteissa vieraiden vastaanottaminen sujuu paljon mukavammin. Ovikellon soidessa, ei tarvitse ensimmäiseksi juosta vaihtamaan paitaa.

Mitä mieltä te olette näistä vauva-arjen helpottajista? Huippu vinkkejä vai humpuukia?
Entä jäikö listasta puuttumaan joku olennainen kohta?

 x x
Jenni S.


Meidän vauva-arkea voi seurata myös sosiaallisestamediasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit.

xx
Jenni S.

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

Your own copyright