Slider

5 vinkkiä helpompaan arkeen

2017-09-15

Tuskin olen ainoa äiti, joka havahtui esikoisen myötä siihen, miten monet toimintamallit joutuivat kyseenalaistetuiksi, kun vauva asettui taloon. Yksi isoin kyseenalaistettava asia oli arjen pyörittäminen. Luonnollisesti.

Helpompi arki, sujuvampi arki, suunnitelmallisuus, perhe arki, pyykkipäivä, kodinsisustus, Anno sivupöytä, Ikea Frihetten sohva

Olen aikaisemmin ollut ihminen, joka on tehnyt asiat sellaisella go with the flow meiningillä. Ei siinä mitään, jos pyykit jäävät tänään pesemättä. Pesen ne huomenna. Kyllä minä näissä farkuissa voin mennä vielä huomenna. Enää asiat eivät kuitenkaan mene näin. Sillä pyykeistä luistaminen yhtenä päivänä, saattaa sotkea koko viikon aikataulun. Vaikka maailma ei siihen kaadu, kyllä se ylimääräistä organisointia aiheuttaa.

Vauvan synnyttä minun oli aika oppia organisoimaan ja suunnittelemaan. Lapsiperheessä hyvin suunniteltu, on todellakin puoliksi tehty. Ja meidän perheessä arvostetaan todella paljon sitä rauhallista yhdessäoloa, siistiä kotia ja iltateetä hyvää sarjaa katsellen. Nämä asiat ovat mahdollisia silloin, kun koti on kunnossa ja kiireelliset tehtävät hoidettu.

Koska olen itse joutunut pohtimaan tätä, halusin jakaa teille omat tapani helpottamaan arkea.

Helpompi arki, sujuvampi arki, suunnitelmallisuus, perhe arki, pyykkipäivä, kodinsisustus, lastenvaatteet, H&M, Zara, KappAhl

 • Suunnittele tuleva viikko etukäteen.
Sen lisäksi, että sovitan kalenteriin kaikenlaiset menot muskarista, neuvolaan ja terapiakäynteihin, mietin myös pyykki-, kauppa- ja ruuanlaittopäivätkin, miten kaikki menee kaikkein luontevammin. Sitten tätä omaa lukujärjestystä on helppo noudattaa. Viikolle valmiiksi suunniteltu ruokalista säästää niin aikaa, kuin myös lompakkoa.

 • Yksi pyykkipäivä.
Jos se vain on mahdollista, niin pidä yksi pyykkipäivä, jolloin hoidat kaikki pyykit kerralla. Ensinnäkin, se on tehokkaampaa ja toisekseen, mahdollisia kuivuvia pyykkejä telineineen ei tarvitse katsella joka päivä pitkin asuntoa. Meillä pyykkipäivä on sunnuntai iltana tai vaihtoehtoisesti vapaana maanantaina. Näin koko viikoksi riittää puhtaita vaatteita muutaman tunnin täsmällisellä panostuksella. Yleensä ajoitan myös sen tarkemman viikkosiivouksen tähän samaan aikaan.

Helpompi arki, sujuvampi arki, suunnitelmallisuus, perhe arki, pyykkipäivä, kodinsisustus, A lovely little company, pilvi reppu

 • Yksi tai kaksi kauppapäivää.
Tämä säästää niin aikaa, kuin rahaakin. Meillä on yleensä kaksi kauppapäivää, yritämme vähentää ne kuitenkin yhteen. Tällä hetkellä tarpeet on vain helpompi hahmottaa näin. Me suunnitellaan yleensä kauppapäivät minun arkivapailleni. Käyn kaupassa, joko aamu tai iltapäivällä, riippuen mitä muuta ohjelmaa sille päivälle on. Suosittelen tätä systeemiä. Harvemmat kauppareissut vähentävät muun muassa niiden heräteostossuklaapatukoiden määrää.

 • Laita kaikki mahdollinen seuraavaa päivää varten valmiiksi jo edellisenä iltana. 
Tämä on vanha neuvo, mutta toimii. Jos ei mitään muuta, niin pidän huolen siitä, että ainakin E:n kamppeet on repussa jo edellisenä iltana ja vaatteet katsottuna. Minun työssäni työvaatteiden mukavuus on etusijalla, joten minun ei tarvitse juurikaan kriiseillä aamuisin vaatteideni vuoksi, vaan vedän kaapista päälle sitä, mikä tuntuu hyvältä. Mieheni huolehtii, että kahvinkeitin on ladattuna ja minä siitä, että take away-mukit on pestynä. Minä yleensä juon kahvini töihin kävellessä.
Helpompi arki, sujuvampi arki, suunnitelmallisuus, perhe arki, pyykkipäivä, kodinsisustus, kahvi, Nespresso Inisia, Ecoffee kahvikuppi

 • Pidä huolta yleissiisteydestä. 
Siivoa sotku heti, kun se tulee. Itse ainakin huomaan, että jos en pidä sellaista pientä järjestystä yllä jatkuvasti, niin hyvin nopeasti se on räjähtänyt ihan täysin valtoimelleen. Minulla tämä pieni siisteyden ylläpito tuo mielenrauhaa ja hallinnantunnetta koko arkeen. Siitäkin huolimatta, että mies ja lapsi yrittävät kovasti sabotoida tilannetta. Imuroin muutaman kerran viikossa, huolehdin tiskeistä vähän jatkuvasta, petaan sängyt aamuisin ja kerään Pikku E:n leluja kasaan säännöllisesti. Silti tai ehkä juuri siksi, ehdin tekemään kaikkea muutakin ja illat ovat yleensä vapaata aikaa.

Helpompi arki, sujuvampi arki, suunnitelmallisuus, perhe arki, pyykkipäivä, kodinsisustus, siivoaminen, Anno pandora, Clas Ohlson

Mielenkiinnolla odotan, millaisia muutoksia uusi vauva tuo tullessaan meidän arkeen. Selväähän se on, että arki muuttuu, mutta yritän katsella tulevaisuuteen avoimin mielin, ilman ennakko-odotuksia. Kuten kerroin, uusin arjenhelpotus kokeilu tulee olemaan meal prepping. En aio tehdä sitä mihinkään bikinifitnes tyyliin ja laskea kaikkea, vaan huolehdin siitä, että ainakin lounaani olisivat päivittäin valmiina.

Jos teillä on jotain hyväksi havaittuja vinkkejä sujuvamman arjen pyörittämiseen, niin kertokaa niistä kommenttiboksissa. Kuulisin mielelläni muitakin vinkkejä ja tapoja.

xx
Jenni S.

10 kommenttia:

 1. En kestä pyykinkuivaustelineitä. Ne ovat ihan hirveän näköisiä. Onneksi omista kuivausrummun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Eiväthän ne tosiaan ole kauniita, mutta mä tykkään kuivattaa lakanat telineellä. Ne on siitä jotenkin helppo viikata siististi kaappiin. Tällä tavalla sitä pyykkitelinettä ei tarvitse katsella kovin pitkän aikaa kerralla.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä, yritän itse noudattaa samoja :) Tuo siisteyden ylläpitäminen vaan luisuu aika helposti.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun heikkous on tiskikoneen tyhjentäminen. Saan kyllä tiskit laitettua parhaimmillaan suoraan koneeseen, mtuta se tyhjentäminen on jotenkin auttamattoman vaikeaa. :D

   Poista
 3. Samanlaisia keinoja käytössä täälläkin! Kauppareissuja tehdään yleensä yksi iso, ja sitten tarvittaessa toinen pienempi, jos joku tärkeä pääsee loppumaan.
  Aina en muista laittaa seuraavan päivän kamppeita valmiiksi, ja se kostautuu kyllä aamulla kiireenä :/

  Siivoamisessa olen toivoton. Olen luovuttanut, kun pojan lelut ja miehen harrastusvehkeet ovat valloittaneet kämpän :/ Yritän kuitenkin siivota kerran viikossa (vaikka poika levittelee lelut samantien takaisin). Uh, ehkä meillä on siistiä sitten eläkeellä ollessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tuntuvat olevan sellaisia hyviä, yleispäteviä tapoja juuri siihen helpompaan arkeen. En siis keksinyt pyörää uudestaan. :D

   Mutta kukin tyylillään. Mun akileen kantapää on tiskikone. Täyttäminen onnistuisi, mutta tyhjentäminen ei. :'D

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä. 😊 Oma suhtautuminen kodinhoitoon ja siisteyteen on muuttunut aika paljon lapsen myötä. Nyt pitää yrittää karsia turha pois, että kaikella olisi oma selkeä paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on myös hyvä vinkki. Mä olen tietyissä jutuissa todella kova karsimaan tavaraa, kun taas mieheni on varsinainen hamsteri. Meillä käydään välillä todella kovaa vääntöä siitä, mikä on säilyttämisen arvoista. Mutta kyllä minullakin on sellaisia asioita, joita haluan säilyttää, kuten iso osa hartaudella kerätyistä kirjoistani. Vaikka niitäkin yritän vähän kierrättää.

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä,kiitos! Aika monia näistä noudatan itsekin :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Ihanaa, jos postauksesta löytyi jokunen arjen helpottaja.

   Poista

Kiitos kun kommentoit.

xx
Jenni S.

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

Your own copyright