Slider

Velkaa, velkaa, velkaa

2017-04-24

Hei, olen Jenni. Olen 27 vuotias ja olen elänyt seitsemän vuotta, eli koko tämän hetkisen aikuisikäni, velkakierteessä. Ja nyt puhutaan ulosotoista ja perinnästä, sellaisista veloista, joilla menee luottotiedot ja joilla vuokra-asunnon saaminenkin vaikeutuu. Tämän seitsemän vuoden aikana, me olemme olleet asunnottomia puolen vuoden ajan, ennen kuin saimme nykyisen asuntomme. Tilanne on paranemassa, itseasiassa se on parantunut huomattavasti, mutta sen eteen on pitänyt tehdä töitä. Nyt viimeiset neljä kuukautta ovat olleet sellaisia, joiden aikana meidän ei ole tarvinnut olla käsi ojossa, pyytämässä lainaa muilta, mikä on huomattava parannus entiseen.
Velka, Velkaantuminen, Apua velkoihin

Ennen joulua, minulta loppui tyystin usko tilanteeseemme ja päädyin hakeutumaan talousneuvojalle. Siihen asti olin hokenut mielessäni, että kyllä me jotenkin tästä selvitään. Päädyin silloin mukaan Nuorisosäätiön Mun talous projektiin ja nyt me ollaan käyty meidän taloutta ja rahan käyttöä lävitse, ihan ammattilaisen kanssa. On otettu selville velkojen suuruutta, luottohäiriömerkintöjä ja vaikka mitä. Tällainen selvittely vaatii yllättävän paljon työtä ja tietoutta asioista. Onneksi hakeuduimme ammattilaisen luokse.
Velka, Velkaantuminen, Apua velkoihin

On ihan oma asiansa saada maksettua kaikki velkansa, kuin opetella käyttämään sitä rahaa. Velkojen maksaminen on vielä helppoa, mutta sen jälkeen pitää vielä opetella, se ettei sitä velkaa tule lisää. Me elämme nyt aikuisina ensimmäistä kertaa tilannetta, joilloin meistä kumpikin käy töissä, eikä kummallakaan ole perittäviä ulosotossa. Tilanne on meille normaaliudessaan täysin uusi. Se tarkoittaa sitä, että meidän on nyt opeteltava sellainen tietoinen rahankäyttö ensimmäistä kertaa elämässämme, vaikka nämä ovat sellaisia asioita, jotka moni oppii muuttaessaan pois kotoa. Me opetellaan tämä taito tässä kolmenkympin kieppeillä. Rahankäyttö ja säästäminen eivät ole ihan helppoja asioista, kun on elänyt vuosikausia tilanteessa, jossa on aina joutunut lainaamaan muilta.
Velka, Velkaantuminen, Apua velkoihin

Otan asian puheeksi nyt täällä blogissa, koska aihe on tärkeä. Suomi on täynnä nuoria ihmisiä, jotka painivat rahavaikeuksien ja velkojen kanssa. Iso osa on vielä sellaisia, joilla ei ole edes töitä tai mahdollisuutta saada näitä velkoja maksetuksi. Suomessa näistä vaikeuksista puhutaan, kuitenkin liian vähän. Valitusta siitä ettei rahaa ole, kuulee kyllä päivittäin, mutta siitä mitä asioille voisi tehdä, vaietaan. Täällä sinun pitää pärjätä omillasi ja näyttää ulkopuolelle kaiken olevan hyvin siinä pelossa, että viranomaiset puuttuvat asiaan esimerkiksi lapsen kanssa. Myös me ollaan näytetty valikoidusti ulospäin sitä kiiltokuva pintaa ja sitä, että kaikki on okei. Vaikka ei ole ollutkaan.
Velka, Velkaantuminen, Apua velkoihin

En tiedä, kuinka pinnalliselta tämä kuulostaa sisustusbloggaajan kirjoittamana, mutta tämä on ihan totisinta totta. Ja mä olen ollut velkaantunut jo kauan ennen blogia, joten kukaan ei voi väittää, että mä olen velkaantunut blogin takia. Se, että meillä opetellaan säästämistä ja rahankäyttöä, ei sulje pois muunmuassa niitä sisustusunelmia. Ennemminkin se tekee ne mahdollisiksi. Blogimaailma on pääsääntöisesti hyvin kulutuskeskeinen, mistä se saa usein palautetta. Minusta se on ihan okei. Samoin lehdetkin ovat mainoksineen kulutuskeskeisiä. Olen löytänyt monta hyvää tuotetta erilaisten blogien kautta ja tämä on myös työ, jota minäkin haluan tehdä ja työskentelen päämäärätietoisesti tämän tavoitteen eteen.
Velka, Velkaantuminen, Apua velkoihin

Minä haluan elää kaikin puolin mukavan elämän. Haluan kauniin, oman kodin. Haluan ostaa meille tuoreita kukkia maljakkoon ja nautti niistä. Haluan syödä hyvin. Haluan myös matkustella sopivan sauman tullessa. Samaan aikaan haluan lisää lapsia ja mahdollisuuden tarjota lapsilleni hyvän, vakaan elämän. Ja uskon sen olevan täysin mahdollista, kunhan tämä rahankäytön intensiivikurssi on käyty loppuun.

Tulen jatkossakin kertomaan blogissa näistä raha-asioista. Jakamaan säästövinkkejä esimerkiksi siitä, miten me ollaan onnistuttu pudottamaan ruokakauppamenoista pois useampi satanen kuussa. Mitään talousblogia big mamas homesta ei ole tulossa, mutta tulevaisuudessa täällä tulee näkymään juttuja, myös talouteen liittyvissä asioissa. Miltä kuulostaa?

xx
Jenni S.

13 kommenttia:

 1. Jään miellelläni kuulemaan jatkoakin. Aihe on todella tärkeä. Itsellänikin vielä on velkaa maksettavana perintätoimistojen kautta,mutta ei onneksi ole ulosotossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihana kuulla ja aihe on tosiaan tärkeä. Ja minusta on hyvä, muistuttaa siitä todellisuudesta tämän kulutuskeskeisen blogimaailman keskellä, vaikka minua ei henkilökohtaisesti haittaakaan se, miten tämä bloggaaminen toimii. Tärkeämpää on itse tiedostaa ne omat kulutusrajansa.

   Poista
 2. Tämä on tärkeä aihe ottaa esille! Kiitos tästä postauksesta :)

  Olen myös sitä mieltä, että blogata voi muutenkin kuin kulutuskeskeisesti. Koen, että olen itse siitä hyvä esimerkki, sillä esimerkiksi meidän keittiö- ja lattiaremontti tehdään täysin omalla rahalla, johon olemme säästäneet todella ahkerasti pari vuotta. Helppo ratkaisu olisi ollut ottaa lainaa ja tehdä remontti, mutta sitä emme halunneet. Muutenkin (vaikka itsekin bloggaan) olen hyvin tarkka siitä mitä ostan ja mihin minulla on varaa. Velaksi ei kannata mitään "turhaa" ostaa enkä muutenkaan halua ostaa jotain, koska muilla on. En myöskään halua kannustaa muita ostamaan ihan vain ostamisen ilosta.

  Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, etten ikinä tekisi heräteostoksia tai shoppailisi koskaan mitään turhaan. Viime aikoina meillä on kaikki ylimääräinen raha mennyt remonttisäästöön, mutta pakkohan se on myöntää shoppailun olevan kivaa. Toki pyrin ostamaan vain tarpeellista ja kestäviä tuotteita, mutta en minäkään mikään superihminen ole ;)

  Työskentelin monta vuotta pankin konttorissa ja tapasin monesti asiakkaita, jotka olivat joko ylivelkaantuneet kulutusluottojen takia tai jostain muusta syystä tulot ei riittänyt elämiseen. Siellä laskettiin ja mietittiin keinoja miten auttaa ja miten saada velat maksettua ajallaan ja rahat riittämään. Eli pankistakin voi saada apua talouden hallintaan.

  Hienoa kuulla, että olette saaneet taloutenne hoitoon apua ja asiat on nyt kunnossa!
  Mukavaa alkanutta viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Sen jälkeen, kun omat asiat ovat lähteneet rullaamaan, sitä on vasta tajunnut, kuinka tärkeää tästä puhuminen on ja sen ettei tästä kuitenkaan puhuta. Mekin hakeuduimme itse avun luokse ja aluksi täysin tietämättä, mistä sitä voisi hakea. Ajattelin itseasiassa tehdä tähän aiheeseen liittyen jonkun peruskattavan listauksen siitä, mistä sitä apua niihin talousongelmiin voi saada.

   Ja joo, eihän kukaan meistä ole superihminen ja kyllä minäkin pidän edelleen shoppailusta, vaikka rahankäyttöä opetellaankin. Meidän talousneuvoja on tosin niin ihana ja ymmärtäväinen, että sanoo melkein joka kerta, että kyllä siellä säästötavoitteissa pitää olla sijaa elämällekin.

   Poista
 3. Rohkea, hieno kirjoitus! Velkaongelmat ovat yhä kasvava ongelma Suomessa. Toivottavasti tämän innoittamana moni uskaltautuu menemään neuvontaan, jotta saisi talousasiat tolalle. Luottotietojen menettäminen hankaloittaa niin paljon elämää, joten asioihin kannattaa puuttua jo hyvissä ajoin ennen kuin on tilanne on todella surkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mä toivon, että tästä tekstistä välittyy myös se lohtu, että vaikka tilanne olisi todella paha, siitä on mahdollista selvitä ominvoimin. Meidän tilanne oli nimittäin todella paha ja nyt näkyy taas hyvin kirkas valo tunnelin päässä.

   Poista
 4. Upeaa että olette saaneet asiat noin hienoon järjestykseen, suuri hatun nosto teille!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä <3 Itselläkin on luottotiedot menneet, ulosotossa vielä jonkin verran velkaa. Velat syntyivät ennen kuin tapasin nykyisen puolisoni, ja miehellä on onneksi puhtaat paperit, niin vuokra-asunnon saaminen on ollut mahdollista. Eihän tämä silti mitään herkkua ole, ja omien virheidensä kohtaaminen silmästä silmään on aina rankkaa henkisesti... Mutta haluan myös ajatella, että tämä kasvattaa ihmisenä, ja tuskin tulee enää tehtyä samoja mokia uudestaan. :) Olisi kiva lukea talousjuttujakin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. :) Rankkaahan tämä on, mutta kyllä täytyy sanoa, että kun on tarttunut härkää oikeasti sarvista onnistumisen tunteet tuovat ihan suunnatonta iloa ja raha-asiat muuttuvat paljon helmpommiksi, kun niiden kanssa tekee töitä.

   Poista
 6. Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa... Näinhän se monesti tahtoo mennä, että mikäli yleinen oma talouden seuraaminen on retuperällä niin velkakierre on lähes varma.

  Onneksi ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa oma talouden seurantaa ja raha-asioiden järjestämistä takaisin normaaliksi. Olet tästä oikein hyvä ja inspiroiva esimerkki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista. <3 Ja kyllä, koskaan ei ole liian myöhäistä. Se vaatii opettelua ja työtä, mutta lopussa kyllä kiitos seisoo.

   Poista
 7. Velkoja makselen itse vielä pitkään ja ulosoton kautta. Mutta silti, järkevällä rahankäytöllä pärjää elämän kulujen kanssa hyvin.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit.

xx
Jenni S.

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

Your own copyright