Slider

Sisustusharrastajien kodit, toistensa pelikuvia?

2017-01-23

homevialaura oli aloittanut omassa blogissaan mielenkiintoisen keskustelun sisustusharrastajien samankaltaisista kodeista. Tästä inspiroituneena, halusin kantaa oman korteni kekoon ja pohtia asiaa myös omassa osoitteessani.

Tuskin olen ainoa, joka on pannut merkille, miten monissa sisustuskuvissa paraatipaikalla seisoo esimerkiksi Hayn tarjotinpöytä tai Eamesin tuolit. Myös minä olen suunnitellut kyseisten nelijalkaisten hankintaa omaan kotiini. Jonkin aikaa sitten näissä kuvissa alkoi pilkahtelemaan yhä enemmissä määrin Flosin upea, moderni kattokruunu. Tämä ilmiö on saanut törmäämään siihen, miten jotkut harmittelevat kovaan ääneen, kun sisustusharrastajien sosiaalisessamediassa ja blogeissa jakamat kuvat tuntuvat olevan toistensa kopioita.
Sisustusbloggaajien kodit
Puhtaiden lakanoiden kunniaksi, päätin laittaa tähän postaukseen kaveriksi, pitkästä aikaa,
kuvia meidän makuuhuoneesta.

Joskus tuntuu, että arvostelu kohdistuu erityisesti sisustusbloggaajiin ja heidän koteihinsa. Moni valittaa, kun kaikkien tyyli on niin samanlainen. Ei minusta. Olen löytänyt monta blogia, joiden sisustustyyli ei ole natsannut minun makuuni lainkaan. Sitten olen löytänyt pari sellaista, joista voin hyödyntää muutamia ideoita, mutta en missään nimessä koko tyyliä. Ja sitten ovat tietysti ne pari helmeä, joiden kodit kuvastavat täydellisesti minun omaa sielunmaisemaani. Mutta en silti rupea kopioimaan yksi yhteen heidän kotejaan, vaan noukin sieltä parhaat palat ja ideat itselleni.
Sisustusbloggaajien kodit

Minua tämä kotien samankaltaisuus ei ole koskaan haitannut, koska minun näkemistäni kuvista on löytynyt usein niitä persoonallisiakin piirteitä, vaikka pöydät, tuolit tai valaisimet ovatkin saattaneet toistua eri sisustajien kuvissa. Minulle tämä on yleensä kielinyt hyvästä tuotteesta, joka ehkä kannattaakin hankkia. Olen kuitenkin kuullut, että jotkut ovat ahdistuneet jopa niin paljon, kun ovat nähneet sen oman sohvapöytänsä riittävän monessa kuvassa, että ovat myyneet sen pois.

I don't get it. Miksi, tällä massatuotannon aikakaudella, sen pitäisi olla minulta pois, jos joku on tykästynyt samaan kattovalaisimeen? Ja eikö suuri suosio kerro jotain itse tuotteestakin?
Sistusbloggaajien kodit
Henkarissa roikkuva virkattu mekko, on yksi Oulusta löytyneistä perhekalleuksista.

Lisäksi sisustus- ja arkkitehtuurihistoriaa opiskelleena, voin kertoa, että on niitä kopiokoteja ollut jo 1800-luvun lopulla, kun teollistaminen yleistyi ja ensimmäiset tavaralot katalogeineen syntyivät. Varsinkin ylhäisön keskuudessa, kun kaikkien piti näyttää; "On meillä varaa, mitenkäs teillä?" Ja sitä ennen talonpojat yrittivät jäljitellä pappilan mahonkihuonekaluja maalaamalla oman pirttinsä penkit punamullalla. Silloin ei vain ollut instagramia, jonne nämä tyyliluomukset olisi voitu pistää näkyville.

Minä uskon vakaasti siihen, että loppujen lopuksi, jokainen sisustaa lopultakin itselleen. Taitavimmat osaavat noukkia mediavirrasta ne itselleen oikeanlaiset ideat. Ne, jotka opettelevat vielä, saattavat sortua puhtaaseen kopiointiin, mutta virheistä oppii.
Sisustusbloggaajien kodit

Minä ainakin aion sisustaa tulevaisuudessa, jopa "lattean" neutraalisti ja nauttia kodin tulevasta harmoniasta täysin siemauksin. Aion ostaa sen Eamesin tuolin ja Hayn pöydän, mutta todennäköisesti jossain vaiheessa myös sohvan Ikeasta. Ja jatkossakin, kun Flosin moderni kattokruunu pomppaa lehden sivuilta silmille, totean itsekseni; "onpa jollakulla hyvä maku" ja jatkan lehden lukemista, josko sieltä löytyy jotain muuta ihanaa.
Sisustusbloggaajien kodit

Mitä mieltä sinä olet nykypäivän kopiokodeista? Tekevätkö tietyt suositut yksityiskohdat kodeista identtisiä? Oleko sinä luopunut jostain, vain siksi, että se on ruvennut vilkkumaan joka suunnassa, mihin katseen vain kääntää.

xx
Jenni S.

11 kommenttia:

 1. Olen myös miettinyt asiaa. Kun astuu sisään ns "kopiokotiin", että onko kaikki suositut sisustuselementit vain sattumalta asukkaan omaa tyyliä, vai onko koti sen näköinen koska ei uskalla sisustaa omalla tyylillä? .. Tai onko ideat vain yksinkertaisesti hukassa?

  ❀ Cinderella Days ❀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-in. Sitä on vaikeaa sanoa. Itse väitän sisustavani edelleen oman maun mukaan, vaikka haaveilenkin tietyistä "statustuotteista". Henkilökohtaisesti tosin etsin vielä omaa sitä tyyliäni, joten myönnän olevani myös vaikutuksille altis ja joitain virheitä voi satua. Olen kuitenkin käynyt joskus keskustelun eräästä tällaisesta sisustustuotteesta. Eräs tuttavani halusi sellaista kovasti, mutta ainoa perustelu, jonka hän pystyi antamaan oli; "No, kun se näkyy joka kodissa." En tuomitse häntä, mutta itse jättäisin tuotteen ostamatta, jos syyni ovat näin heppoiset.

   Poista
 2. Jokainen sisustaa itselleen kyllä, mutta tiettyihin tavaroihin liittyy usein statusarvo, jonka takia ne ovat tiettynä aikana haluttuja. Muoti muuttuu ja sen mukana tyyli, joten joskus näitä valkoisia koteja katsoessani mietin, että saman ihmisen koti olisi 20 vuotta sittenkin ollut muodikas mutta aivan erilainen. Itse ihailen ajattomia ja persoonallisia sisustuksia, joissa ei mennä tredivärien perässä. Toisaalta myös rohkeita ja persoonallisia koteja, joissa on värejä ja hauskoja ratkaisuja, vaikka en itse sellaista kuitenkaan haluaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pointin. Minun lähipiirissäni oli jokin aikaa string-hylly villitys. Kun tuskailin omien hyllyratkaisujen perään, minulle ehdotettiin ensimmäiseksi string-hyllyä. Totesin, että en aja itseäni vararikkoon, ostaakseni itselleni mettritolkulla hyllyä, joka ei ole tyyliseni ja jota pitäisi oikeasti olla paljon, jotta kaikki kirjani mahtuisivat siihen, vain koska sitten minulla olisi string-hylly.

   Minäkin ihailen rohkeasti ja persoonallisesti sisustettuja koteja, varsinkin, jos ne ovat samaan aikaan harmoonisia. Itse etsin kuitenkin sellaista ajatonta, kultaista keskitietä, jota olisi helppo ajanmukaistaa sitten niillä pienillä trendijutuilla. Persoonallisuutta aion tuoda sisustukseen sitten omilla tekeleillä.

   Poista
 3. Tää on mielenkiintoinen aihe ja tästä riittäisi kirjoitettavaa vaikka kuinka! Yllä luetellut syyt ovat hyviä syitä siihen, miksi "trendikodit" näyttävät samoilta. Yksi syy voisi olla myös se, että nämä trendihaukat osaavat poimia ne hitit kotiinsa ja yhtäkkiä niitä onkin kaikilla? Mieletön trendinenä vai mielikuvituksen puutetta, en tiedä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä oli kyllä mielenkiintoista kirjoittaa ja kannattaa käydä lukemassa homevialaurasta samasta aiheesta. Ja siitä trendinenästä, en tiedä, mutt jotkut jutut vain toimii ja miellyttää silmää. Yksi syy voisi olla, että kun jonkun tuotteen näkee jonkun bloggaajan kotona, sen hahmottaminen on paljon helpompaa, kuin nettikaupan sivuilta.

   Poista
 4. Ah! Kommenttikenttä on liian pieni tälle keskustelulle, jonka Laura aloitti! :D Itse olen lyhyesti sanottuna, enempää analysoimatta sitä mieltä, että mulle on aivan sama mitä kuka tahansa kotiinsa ostaa. Piste :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hieno, ytimekäs kommentti. Eikös sen pitäisikin olla niin? Jaetaan vain inspiraatiota ja hyvää mieltä ja nautitaan kukin omista kodeistamme.

   Poista
 5. Mun mielestä tähän liittyy sellainen piirre jota ei ehkä heti tule ajatelleeksi mutta joka voi vaikuttaa toisiin negatiivisesti. Me sisustusharrajstajat esitellään kotiamme somessa ja tuhannet ihmiset seuraa meidän uusimpia hankintoja. Je huomaavat että tietyt tuotteet näkyy melkein joka kodissa. Siinä ei minusta ole mitään väärää eikä se mua haittaa. Mutta se on ikävää jos joku alkaa ajatella omasta kodistaan että se ei ole kaunis, kelvollinen tai muodikas jos siitä puuttuu nämä tietyt "blogituotteet". Joku voisi harmistua ja alkaa ajatella omasta sohvapöydästäään että se on ruma ja vaihtaa sen vain jotta oma sisustus näyttäisi muiden silmissä enemmän arvosteltavalta. Se on minusta surullinen ajatus ja sellaiseen en haluaisi itse sortua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä huomio, jota ei kyllä ihan heti tule ajatelleeksi. Varsinkin kun itse on sellainen kovaksi keitetty luupää, joka menee just siitä, mistä haluaa tai sisustaa juuri niin, kuin itse haluaa. Mutta kaikillahan meillä on epävarmat hetkemme, eikä se tarkoita aina sisustamista. Muistan itse seitsemännellä luokalla, kun itse pukeutui mustaan pitkähihaiseen ja farkkuihin ja ne suositut tytöt puolestaan vekkihameeseen ja polvisukkiin. Mua kiusaattiin, niitä ei, niin kyllä siinä kävi mielessä auttaisiko vaatekaapin uusiminen.
   Toivon ettei kenenkään tarvitsisi tuntea vähemmyyden tunnetta mistään näinkin pinnallisesta.

   Poista
 6. ihan superihana tuo pitsimekko!

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit.

xx
Jenni S.

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

Your own copyright