Slider

Vinkkejä päivähoidon ensikertalaisille

2016-10-18

Pari viikkoa sitten minä palasin osa-aikaisesti töihin ja Nuppu aloitti näin ollen perhepäivähoidossa, kuten olenkin jo täällä blogissa kertonut. Työt ja uusi hoitosuhde on alkanut hyvin. Meidän päivähoitoonhaku prosessi ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin olisi pitänyt. Osasyy oli siellä toisella puolella, mutta myös minussa oli hieman vikaa. Olin ehkä odottanut muualta hieman enemmän informaatiota siitä, mitä tapahtuu äitiysloman jälkeen, enkä osannut ottaa asiasta itse selvää, ennen kuin oli pakko. Tämän vuoksi päätin kirjoittaa oman vinkkipakettini päivähoidon ensikertalaisille. 

Tämä ei ole kaikenkattava tietopaketti ja tämä pohjautuu lähinnä omiin kokemuksiini, mutta toivottavasti tästä on apua niille, joilla prosessi on vasta edessä. Lisäksi, minun vinkkini painottuvat lähinnä kunnallisen päivähoidon puolelle, koska sieltä me haimme Nupulle paikkaa, joten minulla ei ole kokemusta yksityisen puolen päivähoidosta.

1. Ota selvää mitä ja minne haluat
Vaihtoehtoja on valinnanvaikeuteen asti. On yksityistä, perus päiväkotia, ryhmistä, perhepäivähoitoa ja montessoria, sekä steineria. Minulle päiväkoti oli ihan ok vaihtoehto, enkä miettinyt sitä enempää, kun hain. Myöhemmin tuli kuitenkin mieleen, että olisin voinut otta vähän selvää lähialueen päiväkodeista, enkä vain hakea siihen ensimmäiseen lähimpään. Tietysti sitä kanttaa hakea johonkin lähelle tai työmatkan varrelle, mutta vaihtoehtoja kannattaa olla ehkä useampia siltä varalta ettei sieltä ensimmäisestä paikasta löydykkään vapaata hoitopaikkaa. Useampi vaihtoehto säästää sekä sinun hermojasi, että helpottaa hakemuksen käsittelijän työtä.

2. Hae ajoissa
Helsingin kaupungilla suositeltava hakuaika on 4 kuukautta ennen päivähoidon alkamista. Mitään paniikkia ei kuitenkaan ole, jos ei hae juuri silloin. Minä hain päivähoitopaikkaa 2 ja puoli kuukautta aikaisemmin, koska silloin työhön palaamiseni varmistui. Hätätapauksessa kaupunki on kuitenkin velvollinen tarjoamaan päivähoitopaikkaa kahden viikon sisällä. Kannattaa kuitenkin ainakin yrittää noudattaa tuota hakuaikaa, koska se helpottaa sitä muiden ihmisten työtä ja siinä on sitä varaa myös niille mahdollisille kömmähdyksille, joita meille tapahtui.

3. Ole aktiivinen
Sain muutama viikko hakemuksen jättämisestä viestiä, että minuun otetaan yhteyttä kuukautta ennen päivähoidon alkua. No kuunvaihde meni ja päivät kuluivat. Tarkastin, olinko saanut mitään päätöstä ja yltyvässä paniikissa laitoin uuden hakemuksen menemään. Aikaa kului vielä ja sen jälkeen rupesin soittelemaan kaupungin puhelinpalveluihin jäljittääkseni sen ihmisen, johon minun pitäisi olla yhteydessä tässä tilanteessa. Lopulta sain kiinni päiväkodin uuden johtajan, joka otti meidän hakemuksemme käsittelyyn kiireellisenä. Ensimmäinen päiväkotihakemus oli hyväksytty, mutta kadonnut maagisesti, kuin tuhka tuuleen, kun päiväkodin johto oli kokenut muutoksen. Eli ole oikeasti aktiivinen ja soittele hakemuksen perään, jos yhteydenottoa ei kuulu. Olisin itse voinut olla aktiivisempi aikaisemmin, niin olisimme säästyneet turhalta stressiltä.

4. Ota selvää, kuinka kauan voit olla kotona
Meillähän kävi vielä niin hassusti, että päiväkoti ei suostunut ottamaan Nuppua, koska tämä olisi ollut hoidon alkaessa alle kymmenkuinen. Mitä minä hämmästelin suuresti, sillä äitiysloma loppuu lapsen ollessa yhdeksän kuukautta. Meidät siis siirrettiin perhepäivähoidon jonoon, mistä olen nyt kiitollinen, sillä koen perhepäivähoidon Nupulle paremmaksi paikaksi. Myöhemmin minulle selvisi, että olisin voinut olla vielä kuukauden päivät kotona kesälomalla. Minähän en siis ole missään vaiheessa irtisanoutunut työstäni, vaan olen ollut ihan oikeasti äitiyslomalla, joten vuosilomapäivät ovat kertyneet ihan normaalisti. Kuulemma, ne muut fiksut äidit, pitävät kesälomansa siihen äitiysloman perään pidentääkseen kotonaolo aikaa. Noh, minä pidän ne nyt sitten pätkissä pitkin vuotta. Ensimmäiseen kesälomapätkään on vielä muutama viikko aikaa.

5. Käykää tutustumassa, jos se on mahdollista
Vaikka minun töitteni alkuun oli alle kaksi viikkoa, siitä kun viimein saimme päätöksen, sekä tiedon hoitopaikasta, järjestimme asiat niin, että meillä oli mahdollisuus tutusta niin hoitajaan, kuin paikkaankin. Ensin kävimme koko perhe vieraisilla perhepäivähoitajan luona. Nuppu leikki lattialla muiden hoidokkien kanssa ja me kerroimme hieman perustietoja perheestämme, Nupusta ja siitä, miten toivomme lasta kasvatettavan. Esimerkiksi uskonto ja valokuvaussäännöt kannattaa olla perheen kesken selvillä ennen, kuin lähtee tälle tutustumiskäynnille. Toisella tutustumiskerralla Nuppu jäi sitten yksin hoitoon ihan vain muutamaksi tunniksi. Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisin halunnut, useamman tutustumiskerran, joiden aikana Nupun hoitoaika olisi joka kerta pidentynyt vähäsen. Mutta ei hän näinkään joutunut täysin vieraaseen paikkaan.

6. Ota selvää mitä hoitoon tarvitsee mukaan
Tämä konkretisoitui minulle erityisesti viimeviikolla, kun Nuppu oli yhden päivän varahoidossa, enkä minä ollut älynnyt pakata hänelle omaa tuttipulloa mukaan. Perhepäivähoitajalle me laitamme mukaan vaipat, äidinmaidonkorviketa, vaihtovaatteet, rätin, tutin ja varatutin. Hoitajalla on itsellään nokkamukeja ja tuttipulloja Nuppuakin varten, joten niitä ei tarvitse kotoa laittaa mukaan. Viime viikolla meille oli kuitenkin järjestetty yksi päivä varahoidossa, eikä kukaan ollut sanonut minulle, että siellä pitäisi olla oma tuttipullo. Onneksi pystyin tekemään omasta työstäni puolen tunnin pyrähdyksen päiväkotiin ja viemään sinne tuttipullon. Nuppu siis juo nokkamukista ruokailun yhteydessä, mutta maidon me olemme antaneet pullosta.

Nämä jutut tulivat minulle mieleen tämän päivähoidonhaku prosessin ja sopeutumisvaiheen jäjiltä. Tuleeko mieleen jotain muuta, mikä olis hyvä muistaa, kun lapsi on siirtymässä kotoa päivähoitoon? Entä, onko jollain muulla homma mennyt enemmän tai vähemmän munilleen omasta tai vastapuolen syystä? Kuulisin mielelläni myös muiden lasten päivähoitotarinoita, joten kommentoikaa ihmeessä.

Meiän pikku rakas on ihan pian sen 10 kk. Mä en siis kestä. Miten tää aika menee niin nopeasti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit.

xx
Jenni S.

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

Your own copyright