Slider

6kk, puoli vuotta

2016-06-20


Aa... En tiedä mistä aloittaisin, puoli vuotis neuvolasta, vai jostain muusta, koska tänään on tapahtunut kaksi, Nupulle isoa juttua...
Noh, todella outoa ajatella, että siitä on jo puoli vuotta. Tyttö on jo niin iso, vaikka onkin vielä vauva. Niin paljon on ehtinyt tapahtua ja vaikka mitä on vielä edessä. Toinen samanlainen rupeama ja minulla ei ole enää  vauvaa, vaan taapero. No, sitä en halua ajatella vielä. Nautin tästä vauva-ajasta täysin rinnoin, kun siihen on vielä mahdollisuus ja taaperoiästä, sitten kun on sen aika.
Kuva Hanna Poikkilehto

Puolivuotis neuvolassa meillä oli eri terveydenhoitaja kuin yleensä, sillä jouduin siirtämään alkuperäistä aikaa. Eikä meidän omalla hoitajalla ollut tietenkään aikoja ennen Heinäkuuta. :/ Tämä harmitti hieman, koska meillä on maailman ihanin hoitaja, jolla on perustieto hallussa, mutta osaa myös käyttää päätään. Eihän tässä toisessakaan ollut mitään vikaa, mutta oli ehkä hieman turhan topakka täti minun makuun. Aluksi kerroin vähän meidän perheen tilanteesta ja siitä, että minulla oli keväällä pieni mielialannotkahdus, joka oikeni vitamiineilla ja liikuntaa lisäämällä. Sen jälkeen testattiin Nupun näkö ja kuulo. Näkö testattiin pienellä helmilelulla, joka asetettiin pöydälle tytön eteen ja katsottiin näkeekö hän sen. Näki, oikein hyvin, kunhan olin ensin kääntänyt hänet sylissä pois päin minusta. Kuuloa testaava kilikello ei kiinnostanut pätkääkään ja terveydenhoitaja päätyi jo kyselemään, kuuleeko tyttö kunnolla. Kyllä kuulee. Heti, kun Nuppu kuulee kameran "tsäk-tsäk"-äänen, hän kääntyy salamana katsomaan kameraa. Meillä ei saa vauvasta enää muita, kuin naamakuvia. :D Pituus-paino kasvu on lähtenyt rauhoittumaan ja kun aiemmin painoa on tullut tasaisesti noin kilo, sekä useampi sentti per kuukausi. Tällä kertaa painoa oli tullut lisää 540g, eli se oli noussut 9830 grammaan. Pituutta oli tullut 1cm, eli Nuppu on nyt 68 senttiä.

Sitten, puheeksi tuli hampaiden pesu, sillä puolen vuoden paikkeilla ensimmäiset maitohampaat rupeavat ilmestymään. Korvaan särähti ikävästi, kun terveydenhoitaja suositteli vauvallekin fluorihammastahnaa. Surullista ettei fluoritietoisuus oli vieläkään rantautunut suomalaiseen terveydenhuoltoon, vaan sitä suositellaan edelleen hammashuoltoon. Sen verran oli kuitenkin napakka täti, että päädyin vain nyökkäämään ja hymyilemään, enkä alkanut vääntämään hänen kanssaan. Meidän tytön hampaat, kun tullaan pesemään fluorittomalla hammastahnalla.

Tänään, meillä ei ole juhlittu puolivuotispäiviä mitenkään (juhlitaan sitten niitä kokonaisia, kuten kuuluukin). Isojentyttöjen tutit käytiin kuitenkin ostamassa tuttipulloon, sekä tuttinaruun. Otettiin kaksi pimeässä hohtavaa, ihan vain jotta öinen tutin metsästys sängystä helpottuu. Tämän jälkeen lähdettiin Nupun ja ystäväni kanssa käymään Itiksessä Sinellissä hakemassa askartelutarpeita erääseen projektiin. Samalla kierreltiin muutenkin kauppoja ja juteltiin niitä näitä. Siinä ohella, kun Nuppu oli minulla kantoliinassa, tyttö otti minun sormeni omaan suuhunsa ja rupesi sitä jäystämään. Jossain vaiheessa Muumi-yökkäreitä silmäillessäni panin merkille, että nyt tuntuu jäystäminen erilaiselta. Siinä ryntäsin ulos kaupasta ja istumaan, jotta pääsen tarkastamaan neidin suun. Ja kyllä vain, siellä alaikenessä pilkisti pienen, pieni hampaanalku. Tänä iltana pästään siis kokeilemaan hammasharjaa ensimmäistä kertaa.

Samalla reissulta koettiin myös toinen ensimmäinen kerta, nimittäin istutin Nupun ensimmäistä kertaa syöttötuoliin istumaan. Oli niin tukevan oloinen tuoli ja me piipahdimme vain kahvilla, joten uskalsin hetken aikaa tyttöä istuttaa tuolilla. Pitää yrittää etsiä vastaavanlainen tuoli tänne kotiin.

Minulta tulee nyt muutamia postauksia, liittyen tähän kuluneeseen puoleen vuoteen ja olenpa minä varannut postauksen eräältä vierailevalta tähdeltäkin.

4 kommenttia:

 1. Miksei fluorihammastahnaa? Tyttö yli 7kk ja ei vielä hampaita. Vähän on märällä hammasharjalla ikeniä "harjattu" että tottuu sitten kun ne naskalit vihdoin ja viimein tulis ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kaikki lapset on yksilöitä. Eiköhän ne hampaat sieltä teillekin tule. Itse olin melko yllättynyt, että ensimmäinen puhkesi jo nyt.

   Fluori on myrkky, joka ei poistu elimistöstä ja kielletty monissa maissa kokonaan, myös hammastahnoista. Suosittelen googlaamaan. Mä olen itse ollut kohta 11 vuotta ilman fluoria ja hampaat on erinomaisessa kunnossa. Omaa lasta en halua edes altistaa fluorille.

   Poista
 2. Tuosta fluorista olen itsekin lukenut viime aikoina. Oma hammastahna ei ole vielä vaihtunut, mutta olen kyllä miettinyt muitakin vaihtoehtoja. Toivotan jo näin etukäteen hyvää juhannusta teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen käyttänyt fluoritonta (aloverapohjaista, tietenkin) tahnaa nyt 11 vuotta, kun äiti heräsi asiaan siihen aikaan ja hampaat voi edelleen erinomaisesti. Hammaslääkäri kiittelee ja taputtelee päähän, kun käyn tarkastuksissa. Kiitos samoin. Toivotaan, että tulee lämpimät ilmat, eikä vettä, kun tuo sääennuste niin kovin vaihtelee.

   Poista

Kiitos kun kommentoit.

xx
Jenni S.

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

Your own copyright